HTML-förkortningens betydelse förklarad
HTML står för HyperText Markup Language, och kan på svenska översättas till ”märkspråk för webben”.
HTML-taggar förklarade
Webbsidors struktur byggs upp med hjälp av HTML-taggar. Dessa kan sen skrivas antingen som ensamstående (t ex: <taggnamn />), eller som tagg-par: där första taggen ”startar” ett tagg-spann (<tagg>), och den andre ”slutar” ett tagg-spann (</tagg>).
Notera hur slut-taggen stängdes genom att lägga till ett snedstreck (/) efter första tagg-tecknet (”mindre-än”-tecknet: <). Notera även för ensamstående tagg visad ovan, hur den avslutas i slutet av sin tagg innan sista tagg-tecknet (”större-än”-tecknet: >) med ett snedstreck även den (/), fast tillsammans med ett mellanrum innan snedstrecket!
Se exempel på ensamstående tagg:
<tagg />
Och exempel på tagg-par som utgör ett tagg-spann, se nedan:
<tagg> spann här emellan </tagg>
Vad HTML ansvarar för i webbutveckling
HTML är ett kodspråk kallat ”märkspråk” på svenska (markup language på engelska) som kortfattat nämndes ovan. Det kallas märkspråk då det används för att ”märka upp” själva strukturen och semantiken för webbsidor. Mer om vad markup betyder i HTML-sammanghang kan läsas här: motive.co.nz/glossary/markup.php#html
Om ni som mig när man var liten, byggde med Lego, så kan ni föreställa er HTML-taggarna som utgör hela HTML kodspråket- som alla tillgängliga byggblock man kunde använda för att bygga sina legobyggen, fast för webbsidor är HTML-taggarna bygglocken man kan använda för att bygga sina webbsidor!
Som ni kanske märkte ovan så består en ”tagg” i grunden av ett ”mindre-än”- tecken i början, följt av namnet på ”elementet” taggen representerar, avslutat med ett ”större-än”- tecken.
HTML ansvarar för skapandet av: listor, tabeller, formulär, texter, lägga in bilder, filmer, ljud, skapa behållare, menyer, länkar, s.k. iframes, m.m.
HTML skapar helt enkelt alla elementen som bygger upp en webbsida, såväl som binder samman meta-data för sökmotor-indexeringsrobotar, och stilmallar samt beteende-script som alla hjälper till att skapa helhets webbplats-upplevelsen.
Varje HTML-tagg fyller en speciell funktion och har också möjligheten att utökas med hjälp av s.k. ”attribut” (för mer om detta, se inlägget om populära termer inom HTML).
Arv inom HTML, samt barn och föräldrar-element
Inom HTML brukar man prata om att man har föräldrar-element, såväl som barn-element, vad som då menas med detta är att element som är placerade inuti ett annat element, är barn till det första elementet. Med detta följer även att barn-elementet ofta ärver egenskaper som föräldrar-elementet har (detta syftar mest till CSS-stilar).
Man säger helt enkelt att barn-element ärver egenskaper från föräldrar-elementen.