Tänkta i denna del av Introduktion till On-page sökmotoroptimering (SEO) gå igenom ytterligare lite visdomsord innan val av domännamn, såväl som delge er läsare med några väldigt användbara och bra sökmotoroptimerings verktyg online, där ett av de kan användas för nyckelords analys, medan ett annat beräknar värdet av en publicerad webbsida baserat på sökmotoroptimerings betyg.
Ytterligare tankar om val av domännamn i sökmotoroptimeringssyfte
Det är väldigt viktigt att ha koll på vad sidan man önskar bygga skall ha för syfte/funktion innan man köper ett domännamn – kan även vara bra att ha lite uppfattning om vad folk brukar söka på för att hitta till liknande tjänster som det du vill förse folk med på din egen sida. På så sätt kan du välja det absolut bästa domännamnet för att vara otroligt slagkraftigt(!) när det gäller vad folk söker på för att hitta till just din sida
Domännamnet är utanför ”scopet” egentligen av både On-page SEO och Off-page SEO – men gås ändå igenom för on-page då det tekniskt sett tillhör ens egen webbsida ;) Plus att jag anser det vara väldigt användbart att känna till- såväl som att kunna förstå vilken roll det fyller för sökmotoroptimering överhuvudtaget. Det är sökmotoroptimerings grundarbetet man gör innan själva webbsidan är skapad trots allt. Grunden som allting ska vila på sen.
Många företag på nätet har ni säkert sett som har domännamn som är förkortningar av deras annars kanske ganska långa företagsnamn – och detta kan säkert vara bra i många av fallen – dock bör man överväga de 2 kategorierna detta påverkar:
- Sökmotoroptimering, samt
- Inskrivnings-bekvämlighet för URL till sidan för adress-fältet i webbläsaren.
När det gäller sökmotoroptimering och om ni är ute efter att många skall hitta till er via sökmotorer på nätet så gör det inget om namnet är lite längre, såvida det inte är ”överdrivet långt” – man kan t ex. binda samman flera ord som tillsammans kanske bildar ett företagsnamn eller liknande med bindestreck (-) för att göra det lättläsligt såväl som lätt att komma ihåg för oss människor som ska skriva in det- även om det är lite längre.
Nackdel med förkortning som domännamn
En förkortning hjälper ingenting när det gäller sökmotoroptimeringen, förutom om det är just det nyckelordet och enbart det ni önskar, hoppas och förväntar er att folk ska söka på för att hitta till just er webbsida!
Potentiell fördel med förkortning som domännamn
Om ni istället inte har mycket hopp om att bli hittade i sökmotorer men vill att alla era uppraggade kunder eller stambesökare ska med enkelhet kunna skriva in en enkel adress i adressfältet som är ”lätt” att komma ihåg och snabb att skriva in så kan ju detta kanske vara aktuellt i sådana fall. Men tänk på att ni begränsar era sökmotoroptimerings möjligheter för stunden- såväl som för framtiden så länge ni behåller samma domännamn för er webbsida!
En blandning av båda världar är det bästa
Dock så kan jag gott tycka att ni bör satsa på både-och när ni väljer ert domännamn – både sökmotorvänlighet såväl som hur svårt det är att minnas/skriva in i adressfältet.
Inte för långt helt enkelt, använd gärna bindestreck (-) om nödvändigt för lättläsligare domännamn, och ha gärna ett sökmotoroptimerings vänligt domännamn – med vilket jag menar att det ska vara lätt att komma ihåg för potentiella besökare, såväl som lätt att hitta till genom sökningar på sökmotorer.
Besökares ålder kan spela roll
Er inriktning för vilka typer av besökare som är avsedda att använda er webbsida kan även spela roll här då äldre kanske inte har lika lätt att hantera längre och mer sofistikerade URL:er och adresser som skall skrivas in i adressfält, medan yngre individer kanske är betydligt flexiblare inom detta och kan hantera det utan problem som kontrast till de äldre.
Tänk på era besökare och deras behov/möjligheter över vad ni själva tycker verkar bra
Som ni ser finns där mycket att överväga och tänka på innan man köper sina domännamn, men se bara till att ni själva är nöjda såväl som att adressen ni väljer inte är något som bara ni själva kan förstå eller som blir för krånglig för allmänheten att hantera så ska saker och ting nog lösa sig ska ni se
Det är ju trots allt inte direkt ni som ska gå in på webbsidan, mer än för att ändra innehållet på sidan, och för detta kvittar det ju vilken länkadress ni har.
Användbara länkar att känna till för sökmotoroptimering
SEOCert.net – Webbverktyg för att göra bedömning av värde för en publicerad webbplats baserat på dess sökmotoroptimering
Sokmotorkonsult.se – Har en hel del goda tips och svarar även på frågor via e-post om man undrar något om sökmotoroptimering :)
Sokmotorkonsult.se: On-page SEO analys verktyg – Analysera din publicerade webbsida på specifika nyckelord och se hur väl du lyckats :)
MOZ.com blog – Sökmotoroptimerings blogg på engelska med väldigt användbart och bra innehåll
Metatags.info – För mer information om meta-data taggar
Slutkläm
Det var allt för on-page sökmotoroptimering för den här gången, en summa av 6 inlägg som uppdelat går igenom i detalj de olika delarna jag såhär på rak arm kunde komma på för området :)
Skulle det vara något ni själva kommer på som jag missat, eller att ni anser jag har o-informerad/fel uppfattning om eller bara har förslag på tillskott jag skulle kunna lägga in som ni tror kunde vara intressant för denna sidans läsare att ta del av – så får ni jättegärna kontakta mig i kommentarerna eller via övrigt kontaktsätt (se kontaktsidan)
Stort tack för att ni hade tålamodet och intresset att följa med i detta inläggskluster Ses i nästa post ^^